Underkommunikerer dit team? Så kig efter disse 3 ting for teamsucces

Del artiklen med andre

Har du nogensinde oplevet et team, der bare ikke ser ud til at forstå hinanden? At skabe et fantastisk team handler i høj grad om den personlige dimension. For du kan have al den største talentmasse i et team, men hvis de ikke er forbundet interpersonelt, vil det være svært at gøre det til et high performing team.

Det første, en leder bør tjekke, er disse 3 ting:

  1. Er der energi i teamet?
  2. Er teamet engageret?
  3. Tør teamet være eksplorative?

I denne artikel møder du Jacob, som er leder i en stor multinational virksomhed – og som sikrer trivsel og præstationer for 4 teams i IT-afdelingen. Du vil høre om hans rejse og hvad han gjorde. Eksemplet i artiklen er skrevet på baggrund af forskellige oplevelser – gjort anonyme.

Hvis du foretrækker at læse på dansk, kan du læse den version lige her.

Jacobs hovedpine – et team der underkommunikerer

Jacob har en hovedpine. I et af hans teams fungerer kommunikationen ikke. Tingene går i stå, opgaverne glider mellem to stole, misforståelser opstår hyppigere, og den generelle trivsel begynder at gå ned ad. Han har prøvet alle de kommunikationsværktøjer, han kender, men intet har hjulpet. Derfor rakte han ud til mig og bad om coaching, for at få nye perspektiver på sin situation.

“Jeg føler, der mangler energi,” udbrød han. “Det er som om, ingen rigtig vil teamet…”

Manglen på energi var mit nøgleord, for måske var det faktisk tilfældet?

Når der mangler energi i teams, vil man også opleve, at kommunikationsflowet vil falde og måske endda i nogle dele af processerne eller opgaverne helt stoppe. I vores arbejde er det ikke ualmindeligt, at folk fortæller os om teams, hvor kommunikationen føles som at slå i en pude – responsen er langsom og til tider ikke-eksisterende. I disse teams, ligesom i Jacobs team, ser vi, at der er en anden årsag end bare manglende vilje, der danner grundlag for faldet i kommunikationen, nemlig energiniveauet.

Den manglende energi vil mindske engagementet & kommunikationen

I teams spiller personlig energi en afgørende rolle i at drive præstationer og nå målene. Når hvert teammedlem har et højt energiniveau i deres arbejde, løfter det hele gruppen. Fordi energi smitter. Når én person bringer positiv energi med sig, kan det sprede sig i hele gruppen og skabe et mere levende og dynamisk arbejdsmiljø. Omvendt kan lav energi trække et team ned. Forskning fra bl.a. praktikere som Katzenbach og Smith viser, at når teamets energi er høj, flyder kommunikationen mere naturligt, bliver mere engagerende, og hjælper med at opretholde en fælles retning omkring delte mål.

Få de nyeste artikler sendt direkte til dig. Tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev her

Sammenbrud i kommunikationen

På den anden side kan lav energi og manglende engagement føre til sammenbrud i kommunikationen, misforståelser eller endda stilhed. Som du læste om før.

Når teamets energi er lav, påvirker det engagementet og kommunikationen kan lide under det. Teammedlemmer kan blive passive, hvilket fører til færre interaktioner eller endda undgåelse af vigtige samtaler. Lav energi og lavt engagement kan resultere i uklar eller ufuldstændig kommunikation, da folk måske mangler motivation til grundigt at forklare idéer eller lytte aktivt. Dette kan skabe forvirring, misforståelser og manglende fælles retning omkring målene. Teams med lav energi og lavt engagement er også mindre tilbøjelige til at have proaktiv kommunikation, hvilket kan føre til informationssiloer og mistede muligheder for samarbejde.

Da jeg delte det med Jacob, følte han, at jeg netop havde spejlet, hvad der var på spil i hans team. Men hvad kunne han så gøre? Når vi skal finde mulige løsninger, starter vi altid med at få konkrete eksempler fra arbejdslivet. Så vi er sikre på, hvorvidt min spejling er tilfældet eller ej. Derfor bad jeg Jacob om at se og observere efter disse 3 aspekter, som skal være til stede i et team for, at kommunikationen kan blive en succes

3 ting som afføder god kommunikation

Succesfulde teams består af individer, der er fuldt engagerede i både deres egne opgaver og i at støtte hinanden. Jeg delte disse 3 aspekter med Jacob, som kendetegner et godt og high performing team og skaber et godt fundament for vellykket kommunikation:

  1. Energi – antal af udvekslinger mellem teammedlemmer. Udvekslinger defineres som en kommentar eller en anerkendelse, f.eks. et nik eller et “ja”. Medlemmer lytter og taler med lige stor tålmodighed. Dette gælder både i møder, over en kop kaffe eller ved andre former for sammenkomster. Medlemmerne vender sig mod hinanden, og deres gestik er energisk. Med energisk gestik menes, at de bruger kropssprog til at eksemplificere det talte ord.

  2. Engagement – fordelingen af energi blandt teammedlemmerne. Hvor meget energi giver et teammedlem til de andre? De har en relation med hinanden, ikke kun med teamlederen, og har “bi-samtaler” i teamet. Bi-samtaler kan handle om interesser, hobbyer, personlige dilemmaer, børn, samfundet osv.

  3. Eksplorative – teammedlemmer tager ny viden eller nye perspektiver ind og deler det med resten af teamet. Eller de udforsker sammen. Medlemmerne har løbende aftaler, hvor de udforsker nye ting sammen og bringer ny information tilbage. Dette kan være bogklubber, konferencer, sparring med andre teams osv.

Herefter tog Jacob de nye indsigter med sig tilbage og vidste nu, hvad han skulle kigge efter. Vi aftalte, at han skulle observere sit team de følgende to uger for at få konkrete data om, hvorvidt dette kunne være tilfældet i hans team. Han vendte tilbage med observationer, der understøttede vores antagelser. Han delte, at teamet bestemt havde problemer med energi- og engagementsaspekterne, men var gode til udforskningsdelen, selvom han også her fandt en mangel på energi i samtalerne.

Han observerede, at de lyttede til hinanden, men næsten uden energiske gestikulationer. De havde næsten kun en relation til ham som teamleder og stillede ham spørgsmål, som et andet teammedlem ville være den rette person til at besvare. Og endelig observerede han, at der slet ikke var nogen bi-samtaler.

“Hvorfor har jeg ikke set det før?” spurgte han med en frustreret tone, men begyndte at grine lige bagefter. “Jeg ved, at den personlige dimension er så vigtig, men alligevel overså jeg det.”

“Vi er alle sådan, det er helt normalt,” sagde jeg. “Nogle gange går vi i stå, men så er det bedste, vi kan gøre, at række ud og få nogle andre perspektiver. Det er det, der definerer gode ledere – dem, der ønsker at udvikle sig og lære nye måder at gøre tingene på.”

Så, hvad gjorde han ved det?  

3 ting du kan gøre ved mangel på kommunikation i dit team.

I den efterfølgende sessionen udforskede vi forskellige muligheder for løsninger. Jacob endte med disse tre:

  1. Begynde at bruge personlige energi-check-ins i deres daglige morgenmøde – arbejde på at øge hver enkelt persons energiniveau og have en fælles forståelse af det samlede energiniveau i teamet.

  2. Begynde at være en rollemodel ved at have flere personlige bi-samtaler om alt andet end arbejde.
  3. Begynde at fremme de personlige relationer i teamet ved ikke straks at give svaret, når et teammedlem kommer til ham for at få et svar på et spørgsmål, men i stedet pege på en kollega fra teamet, som er bedre til at hjælpe. 

I løbet af de næste måneder så Jacob en stigning i energiniveauet og deraf også en stigning i kommunikationsflowet. Han så, at når teamets energi er høj, er folk mere engagerede, og når de er mere engagerede, kommunikerer de mere effektivt. Nu deltager de aktivt i diskussioner, stiller opklarende spørgsmål og kommer med input. Han fortalte mig, at han kan se, at dette niveau af engagement sikrer, at kommunikationen ikke kun er overfladisk; den bliver dybere og mere meningsfuld. Og pludselig begyndte teamet at bede om feedbacktræning, så de kunne lære, hvordan de giver og modtager feedback konstruktivt, hvilket vi ved vil styrke den samlede præstation og tillid i gruppen.

Jeg håber, at denne artikel gav dig nogle indsigter i, hvordan du kan øge dit teams trivsel og præstation.

Vil du også få et stærkere team? Så kan du overveje ledelsesudvikling hos os. Vi coacher og træner ledere i multinationale virksomheder. Du kan enten tage kontakt her: hello@josefinecampbell.com, +45 26361199 eller tage et nærmere kik på vores fællesskab for ledere.

Vi hjælper mennesker i multinationale virksomheder med at få god ledelse, der får drømme til at ske. Det vil løfte forretningen til næste niveau. Hvis du gerne vil holdes opdateret med nye artikler og videoer, så tilmeld dig vores mailingliste her. Din mail deles ikke med nogen, og der er fordele ved at være på listen, f.eks. at få det første kapitel af min bog, Power Barometer – How to Manage Personal Energy for Business Success. 

Referencer

Kratzenback, Jon K. & Douglas Smith (1993), The descipline of teams.
https://hbr.org/1993/03/the-discipline-of-teams-2

Kratzenback, Jon K. & Douglas Smith (2015), The Wisdom of Teams: Creating the High-Performance Organization, Harvard Business Review Press. ISBN: 9781633691070

HBR (2013/2022): HBR’s must reads on Teams, Harvard Business Review Press. ISBN13: 9781422189870 

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Mere inspiration

Leadership & collaboration

Underkommunikerer dit team? Så kig efter disse 3 ting for teamsucces

Del artiklen med andre Har du nogensinde oplevet et team, der bare ikke ser ud til at forstå hinanden? At skabe et fantastisk team handler i høj grad om den personlige dimension. For du kan have al den største talentmasse i et team, men hvis de ikke er forbundet interpersonelt, vil det være svært at

Read More »